2014 Kermis Hoorn

Verhalenkamers in Hoorn over bijzondere kermis ervaringen

 

De stichting Op Roet ontwikkelt samen met het kermisteam op zondag 17 augustus 2014 een verhalenkamer over de Hoornse kermis. De reden is een feestelijke: de Hoornse kermis is namelijk toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op die lijst staan tradities, die zo waardevol zijn dat ze moeten worden behouden voor volgende generaties. Voor de Verhalenkamer worden in totaal negen mensen uitgedaagd om een persoonlijk verhaal te vertellen over hun bijzondere relatie met de Hoornse kermis. Dit gebeurt op drie bijzondere locaties; De Statenpoort, grand café Turf en de Oude Waegh. De start op genoemde locaties is om 13.00 uur en het is mogelijk om alle verhalenkamers aansluitend onderling te bezoeken. De toegang is vrij.

 

Op elke locatie zit een vast team van drie verhalen vertellers. Verhalen van kermisfans en kermishaters, uitbaters, bewakers, families en ga zo maar door. Gekozen is voor een zo divers mogelijk palet van vertellers met o.a. mensen uit de gemeentepolitiek, horeca, politie, kermisexploitanten, bezoekers en muzikanten. De starttijden zijn voor elke locatie gelijk: 13.00 – 14.15 en 15.30 uur. Iedere verhalenkamer duurt maximaal 45 minuten, dus u kunt in de pauze van een half uur van verhalenkamer naar verhalenkamer lopen.

 

Nog niet alle deelnemers aan de Verhalenkamers zijn bekend. Wel toegezegd hebben o.a. Jean de Vries, al vele jaren kermisexploitant en dit jaar met de Booster op de Hoornse kermis aanwezig; Jan de Haan, lid van het kermisteam en één van de mensen die zich heeft hard gemaakt om de kermis op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen; Cecilia van Weel, lange tijd prominent wethouder in Hoorn met de kermis in haar portefeuille; Erwin Fillee, kermis- en volkszanger van het eerste uur en Henk Jan de Boer kermisbezoeker in hart en nieren.

 

Namen en indeling 

Jean de Vries (kermisuitbater)- Jean komt al jaren in Hoorn met soms 1 soms (verhaal verder vullen)

Jan de Haan (kermisbewaker) Jan is sinds .. verbonden aan de kermis, hij komt vertellen waarom hij en Fatina zich hard hebben gemaakt voor de plaatsing op de lijst van het immaterieel erfgoed en vooral waarom hij zo van de kermis houdt als geboren Horinees. (verhaal  verder vullen)

Henk Jan de Boer (kermisklant) Hij vertelt over zijn traditie met de kermis

Op locatie 2 Turf vertellen..

Ton Kuppens van Cosy (kermis genieter) jarenlang bezat hij het terras van Hoorn als je naar de kermis ging. Hij vertelt over. (verhaal verder vullen)

Politieagent … (kermishater ;-)) smeuïge verhalen over de lappendag

Carine den Boer huisarts en buitenstaander, hoe kijkt een zeeuw tegen de Hoornse kermis aan

 

Op locatie 3 De Oude Waegh vertellen..

Horeca-ondernemer- wat betekent de Hoornse kermis voor jouw bedrijf, hoe is lappendag van binnenuit, zijn er anekdotes?

Cilia van Weel, (kermisfan) onder het wethouderschap van Cilia is de kermis groot geworden, zij vertelt over haar persoonlijke fascinatie met…

Erwin Fillee, kermiszanger