2016 Langs Soep, Schurken en andere Sores

Op Roet op Oostereiland

 

De voorbereidingen voor een nieuwe Op Roet locatievoorstelling zijn in volle gang. Het Oostereiland in Hoorn is nu de inspiratiebron. Kern van de nieuwe voorstellingsroute is de zoektocht van mensen naar een veilige en betere toekomst.

 

Op Roet wil met deze avontuurlijke theaterroute ‘Op Roet op Oostereiland’ vanuit het nu en samen met bewoners een brug slaan naar personages en functies van het gebouw uit het verleden. Om zo de kern van het leven op het Oostereiland door de eeuwen heen voelbaar te maken voor een groot publiek.

 

Welke verbindingen zijn er te maken tussen zij die nu veilig op deze plek wonen en zij die door de eeuwen heen tijdelijk hebben verbleven op het Oostereiland? Wat zegt bijvoorbeeld de komst van Duitse Joodse vluchtelingen in juni 1940 op Oostereiland over de bewoners van nu? Waarin verschilt de situatie van een hedendaagse zwerver van die van de bedelende pauper die werd opgesloten op zoek naar een betere toekomst? Waar zijn toch die charmante boeven als Pistolen Paultje en Aage M. gebleven en wat zegt dat over ons strafrecht nu?

 

Op Roet op Oostereiland’ is een erfgoedbeleving, waarbij het Oostereiland opnieuw betekenis krijgt en daarmee een plek in de actualiteit en de toekomst.

Voor de Vrienden van Op Roet

Afgelopen vrijdag mochten de Vrienden van Op Roet een kijkje nemen achter de schermen voor de nieuwe locatievoorstelling. Verzamelpunt was het wachthuis De Krent waar Oud Hoorn stadgids Peter Kok zijn kennis over het Oostereiland deelde met alle aanwezigen. Tijdens de korte nachtwandeling werd in grote lijnen de geschiedenis van het eiland opgehaald, aangevuld met eigen belevenissen. Daarna was het tijd voor een opwarmertje in de brasserie.Schijfster Ingrid Docter vertelde vervolgens over de achtergronden van het theaterstuk. Over hoe naar een theatrale verbindingen tussen heden en verleden was gezocht en over de bijzondere samenwerking met de huidige bewoners van het eiland. Zonder hen was zo’n intiem inkijkje in het leven hier van alle dag niet mogelijk geweest. Daarna kregen de aanwezigen 

een kleine preview voorgeschoteld. Een scene met o.a. Nick Fraij. Verschillende familieleden van hem hebben hier nog gewerkt, toen hij als klein jongentje de gevangenis bezocht tijdens het Sinterklaasfeest. En op de plek waar hij nu woont, was zijn opa toen chef-kok…