Op Roet bij 2e Amateo Award uitreiking in Servië

In de week van 5 t/m 12 juni reisde een stevige Op Roet delegatie af naar Servië. Naar Novi Sad om precies te zijn, zo’n 1 uur rijden boven Belgrado. Hier werd de tweede Amateo Award uitgereikt. Op Roet was gevraagd om in de jury plaats te nemen. Daarnaast was er een tweedaags congres waar Op Roet een presentatie verzorgde over hoe we als organisatie verder zijn gegaan met het ontwikkelen van projecten rondom Nieuwkomers.
Tijdens de presentatie konden de aanwezigen kijken naar verschillende videobeelden gemaakt tijdens activiteiten die naar aanleiding van de voorstelling Ed van Hoorn werden ontwikkeld. We noemen de Avonden van Ontmoetingen en de Verhalen van Ver serie. Verder was het plan de eerste tien minuten van de voorstelling Friends to be te spelen. Helaas gooide de douane ‘roet’ in het eten. Ondanks alle voorbereidingen bleek Nour toch nog een stempel nodige te hebben van de Servische ambassade in Den Haag. Vette pech dus. Zowel hij als zijn vrouw Noura werden in detentie gezet op het vliegveld en de volgende middag op het eerste vliegtuig terug naar Nederland gezet. Een zeer treurig stemmende situatie zeker als je daarbij optelt dat ze geen kamer kregen om te slapen en nauwelijks ruimte kregen om te bewegen of te roken.

 

Tijdens de presentatie hebben we Nour er toch weten bij te halen. Via een inventieve skype-verbinding hebben we toch een klein stukje van de voorstellingen kunnen laten zien. Een statement die we moesten maken vonden we. En aan het luid applaudisserend publiek af te meten een goede keuze!

De Amateo Award 2019 ging uiteindelijk naar België, waar een project met kinderen uit achterstandswijken en van asielzoekers, door middel van theater maken, hun plek in de wereld verkennen, veroveren en uitbreiden.
Al met al een bijzondere Amateo bijeenkomst.