2015 Open Monumentendag

Stichting Op Roet organiseert tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2015 samen met de gemeente Hoorn, een viertal 2015 september- Verhalenkamers Open Monumentendag
Aan de hand van het thema van Open Monumentendag: Kunst en Ambacht, waren mensen uitgenodigd om betekenisvolle verhalen en verborgen geschiedenissen met de bezoekers te delen. De verhalenkamers gingen over de inspiratie, die de gebouwen opleveren in het ver-leden, heden én in de toekomst. Geplaatst op twee historische plekken in de Hoornse bin-nenstad: in het pand van de Rozenkruisers op de Roode Steen en bij het Waterschapshuis aan het Grote Oost.

 

 

Waterschapshuis – Ron Laan: advocaat-partner van Diepen van der Kroef, hij verhaalt over hoe het is om in zo’n rijke omgeving te werken.

 

Waterschapshuis – Hieke Stapel: Vereniging Oud Hoorn-Comité 40-45-zij duikt in de onderduikgeschiedenis van het achterhuis.

 

Waterschapshuis – Carel de Jong: historicus en voormalig adjunct directeur WFM, hij benadert de kunst in het gebouw en zoemt in op  ‘storm op zee’ van Hendrik Rietschoof.

 

Waterschapshuis – Thea van Lier: beeldend kunstenares, zij vertelt over de plaquette die ze heeft ontworpen van Aaf Dell en Dieuw van Vliet.

 

Waterschapshuis – Jan de Bruin: Westfries Archief, hij beschouwt de geschiedenis van het Waterschap en het Waterschaphuis.

 

Waterschapshuis – Pieter van Foreest: nazaat van Cornelis van Foreest, hij neemt ons mee in de geschiedenis van Foreest en hoe dat voelt om in je te dragen.

 

 

Het pand van de Rozenkruisers – Boudewijn de Langen: directeur TPAHG, hij geeft een verhandeling over de schoonheid en noodzaak van verbouwen.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Jet Dijkstra: bewoonster van de bovenverdieping en Rozenkruiser, zij vertelt over hoe het is om te wonen in een monument.

 
Het pand van de Rozenkruisers – Cecile Koenjer projectleider WFM, zij ‘neemt’ ons mee naar de collectie van de familie Carbasius en verhaalt over de betekenis van de familie voor Hoorn.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Trudi Kreher: Rozenkruiser- zij vertelt over wat het betekent om Rozenkruiser te zijn.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Gijs van Hulst- voorlichter Vrijmetselaarsloge ‘De Eenhoorn’ – hij filosofeert over de overeenkomsten en verschillen tussen de Vrijmetselarij en de Rozenkruisers.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Carel de Jong: historicus en voormalig adjunct directeur WFM- hij vertelt over de ‘verborgen’ geschiedenis van het gebouw.