Scholen

Stichting Op Roet heeft verschillende schoolvoorstellingen ontwikkeld voor het basis en voortgezet onderwijs. De voorstellingen zijn uitermate geschikt voor themaweken zoals duurzaamheid& klimaatverandering, diversiteit & inclusie. Ook historische thema’s maken onderdeel uit van het pakket en maken altijd een verbinding tussen verleden, heden en toekomst.
Praktische gegevens
Speelvloer:
Minimaal 7 meter breed; 6 meter diep en 3 meter hoog.
Verduistering:
Noodzakelijk
Leeftijd:
12 t/m 14 jaar
Geschikt voor:
Basis- en vervolgonderwijs
Bezoekersaantal:
Maximaal 65
De groep reist met een eigen technische crew en eigen techniek (geluid en licht). Andere speelopties in overleg.
Het Klimaatcircus

Welkom bij Het Klimaatcircus; een vrolijke, opbeurende, verontrustende, speelse voorstelling over klimaatverandering. Zo begint de nieuwste productie van stichting Op Roet uit Hoorn. In samenwerking met zes Westfriese gemeenten werd een aanstekelijke en interactieve voorstelling ontwikkeld waarbij het publiek wordt meegenomen door de wereld van het klimaat en alles wat daarbij komt kijken.

Op het toneel staan drie grote schermen waarop beelden worden geprojecteerd die de voorstelling ondersteunen en voortstuwen. Verder zijn er korte scenes te zien, wordt de kennis over het klimaat getest aan de hand van quizjes, komen er tips en weetjes voorbij en is er het energiek samenspel tussen de twee acteurs op de vloer. Kortom: ga d’r maar eens lekker voor zitten! 

Het Klimaatcircus is in 2022 al op verschillende locaties in Westfriesland te zien geweest. In januari 2023 is daar de schoolversie bijgekomen met nieuwe beelden en thema’s die passen bij de belevingswereld van een jong publiek. Deze versie is het gehele jaar 2023 beschikbaar. Inzet cultuurkaart is mogelijk.

Friends to be…

De schoolvoorstelling Friends To Be… is een zeer actuele voorstelling waarbij ‘oost en west’ elkaar ontmoeten in een theatrale setting.

Centraal staat de vraag of een Arabier en een Westerling vrienden kunnen worden, dankzij of ondanks alle verschillen die er zijn. Wat moet er gedeeld worden om elkaar te verstaan. Om te leren. De acteurs Nour Mardini uit Syrië en Gerard Venverloo uit Nederland gaan deze persoonlijke zoektocht aan waarbij zij ook vragen stellen, waarvan ze niet zeker weten of het wel kan…

Op het toneel staat een groot scherm waarop beelden en videofilmpjes worden geprojecteerd die de voorstelling ondersteunen en er zijn korte interacties met het publiek. Een breed palet aan onderwerpen uit het dagelijks leven komt voorbij; religie, trouwen, oorlog, familie, hoofddoekjes en meer. Confronterend, herkenbaar en humoristisch. 

De voorstelling wordt al twee jaar op scholen in heel Nederland gespeeld. Na afloop gaan de spelers in een nagesprek de dialoog aan met het publiek. Mede daarom is Friends to be… zeer geschikt als aanzet tot discussie en/of het uitwisselen van gevoelens en ervaringen.

Friends to be… is het gehele jaar 2023 beschikbaar. Inzet cultuurkaart is mogelijk.

Praktische gegevens
Speelvloer:
Minimaal 6 meter breed; 5 meter diep en 3 meter hoog.
Verduistering:
Noodzakelijk
Leeftijd:
12 t/m 18 jaar
Geschikt voor:
Alle vormen van het vervolgonderwijs
Bezoekersaantal:
Maximaal 90
De groep reist met een eigen technische crew en eigen techniek (geluid en licht). Andere speelopties in overleg.
Praktische gegevens
Speelvloer:
Minimaal 5 meter breed; 4 meter diep en 3 meter hoog.
Leeftijd:
10 t/m 12 jaar
Geschikt voor:
Alle vormen van het vervolgonderwijs
Bezoekersaantal:
Maximaal 50
De groep reist met een eigen technische crew en eigen techniek (geluid en licht). Andere speelopties in overleg.
De scene is het gehele jaar 2023 beschikbaar met uitzondering van de maandagen. Inzet van de cultuurkaart is mogelijk.
Jan Haring

In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat voor de kust van Westfriesland de slag op de Zuiderzee plaatsvond. Op verschillende manieren wordt de slag dit jaar herdacht. Zo heeft stichting Op Roet een scene ontwikkeld waarin de gebeurtenissen rond de Horinees Jan Haring centraal staan.  Was hij een held of toch iets anders?

We keren terug naar het jaar 1573; de slag op de Zuiderzee. Tijdens deze zeeslag ontpopt Jan Haring zich tot een held van formaat. Hij entert het schip van Spaanse admiraal De Bossu, dood een paar soldaten en klimt dan in de grote mast waar hij de admiraliteitsvlag naar beneden haalt. De Spanjaarden raken daardoor in verwarring; heeft De Bossu zich overgegeven? Een groot deel van de vloot slaat op de vlucht en een bloeitijd voor Westfriesland breekt aan.

Echter wanneer Jan Haring uit de mast klimt wordt hij dodelijk geraakt en valt hij neer op het dek van het schip. Het mag duidelijk zijn dat zijn vrouw Trijn met een andere blik de gebeurtenissen rond haar man beleefd. Om over zijn kinderen nog maar te zwijgen…

Een geschiedenisles verpakt in een theatrale setting. De slag op de Zuiderzee en hoe vandaaruit de geboorte van de staat der Nederlanden vorm kreeg. Aan de hand van de Jan Haring scene wordt in spel en tekst een historisch tijdsbeeld geschetst over het leven in 1573. Doel is om inzicht te krijgen hoe Nederland is ontstaan en welke verbindingen en overeenkomsten/verschillen er bestaan tussen verleden en heden.

Vertelvoorstelling de Scheepsjongens van Bontekoe in de klas
Acteur/verteller Gerard Venverloo speelt de vertelvoorstelling De scheepsjongens van Bontekoe graag op scholen en dan het liefst in de intieme setting van de klas. Samen met de kinderen worden de stoeltjes verplaatst en een setting van theater gemaakt. En dan gaat het los: dat prachtige verhaal van Padde, Hajo en Floor (jawel) over hun spannende reis naar Batavia met schipper Bontekoe naar het beroemde boek van Johan Fabricius. De leerlingen gaan mee op avontuur waarbij vriendschappen ontstaan, angsten worden overwonnen en keuzes gemaakt worden. Met liedjes en ruimte voor ontroering, fantasie en de nodige humor. Kortom; een vertelvoorstelling waar je blij van wordt.
Praktische gegevens
Beschikbaarheid:
Tot eind 2023 (andere momenten in overleg)
Duur:
35 minuten
Leeftijd:
Vanaf 6/7 jaar
Locatie:
In de klas of gymlokaal, eigen techniek (andere locaties bespreekbaar)
Aanvullend:
Een kort nagesprek met de klas behoort tot de mogelijkheden
Er is een lesbrief beschikbaar