Nachtkapers 2015

NachtKapers’ wordt Hoorns eigen museumnacht…

Hoorn, stad van zee, historie en cultuur, viert dit jaar de ontdekking van Kaap Hoorn. 400 jaar geleden verlieten twee schepen de haven, op zoek naar een nieuwe route richting de Oost. Zij vonden deze nieuwe zeeroute en rondden het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, dat zij Kaap Hoorn noemden. Een plek die tot die tijd op geen enkele kaart stond aangeduid en sindsdien verwijst naar de thuishaven van deze ontdekkingsreizigers. Nu, vierhonderd jaar later, gaat het avontuur verder…

Op zaterdag 13 juni vindt NachtKapers plaats, de nieuwe museumnacht van Hoorn. Vanaf 19.30 uur kapen veel culturele instellingen, theatermakers, kunstenaars, ondernemers en inwoners de stad en nemen je mee op ontdekkingstocht. Historische personages dwalen door nauwe straatjes, musea openen hun deuren na sluitingstijd en het programma leidt je lang kunst, dans, mode, theater en natuurlijk met de prachtigste historische verhalen.

Er zijn ruim 20 locaties te ontdekken. Bekijk de preview van 50/50 over de reis van Tim Knol naar Kaap Hoorn in Cinema Oostereiland of droom mee met Poolse Vis op het Baatland. Herleef gouden tijden en ervaar Hoorn door de ogen van de 17e eeuw o.a. bij de Oudheidskamers aan het Achterom of bezoek de verschillende korte scènes van stichting Op Roet o.a. in het Schippershuis, het vuur en water huys en in de Statenpoort. Op de gevel van het Westfries Museum wordt getekend en geschilderd met licht door het Light-Up Collective en in het museum zelf kun je met de Oculus Rift VR ervaren hoe het is om de Kaap te ronden. Lokale helden zoals mode-icoon Sepehr Maghsoudi, Boxie, stadsdichter Hedwig Baartman en Wouter Hakhoff zijn ook volop aanwezig. Burgemeester Onno van Veldhuizen kaapt deze avond het Statenlogement in de rol van Nachtburgemeester.
En ook voor kinderen is er iets bijzonders; een heel nieuw museum. Het Juttersmuseum staat op het Julianapark, dat omgetoverd wordt tot een nieuwe wereld. Neem een plastic fles of een plastic tasje mee en leer hoe je hier nieuwe dingen mee maakt. Of help kunstenaar Boxie met zijn kunstwerk over duurzaamheid.NachtKapers is geheel gratis toegankelijk en start om 19.30 uur vanaf meerdere startlocaties. Overdag beleef je op het water admiraalzeilen met de Halve Maen en overal in de stad zijn speciale menu’s en arrangementen voor wie ook de smaken van Hoorn wil proeven. Kom ook en beleef Hoorn zoals je nooit eerder deed! Op de foto stichting Op Roet repeterend in de Statenpoort aan hun versie over Isaac le Maire en zijn relatie tot de Heeren Zeventien. Meer informatie op: www.nachtkapers.nl.

 

 

Voorstellingen

Er zijn geen voorstellingen gepland