Over Op Roet
Stichting Op Roet houdt zich bezig met het kwalitatief beleefbaar maken van erfgoed (immaterieel en materieel) door het vorm te geven in diverse kunst & theaterprojecten en dat te presenteren aan de directe omgeving, het publiek.
Het ontsluiten van het erfgoed ontstaat in wisselwerking tussen bewoners, amateurs en professionals. In nauwe relatie met de lokaliteit waarin dat erfgoed zijn betekenis vindt.
Project team
Ingrid Docter
Artistieke leiding, concept/script
Ingrid Docter is initiatiefnemer en artistiek leider van Stichting Op Roet. Vanaf haar studie Theaterwetenschappen heeft zij theaterteksten geschreven en geregisseerd. Het vertalen van lokale en regionale geschiedenis in heldere speelbare theaterteksten is al 15 jaar haar metier. De thematiek van de voorstellingen verschilt. Veel van de teksten hebben een historische geschiedenis maar altijd onderzocht vanuit de betekenis in het nu. De laatste jaren zijn actuele thema’s van belang zoals vluchtelingenbeleid/migratie met voorstellingen en in opdracht van een aantal Westfriese Gemeenten een voorstelling over klimaatverandering.
Ze heeft 21 jaar gewerkt bij het LKCA en de voorgangers als projectleider kunst en samenleving. Daarnaast heeft zij als freelancer diverse nevenopdrachten ondernomen. Zo was zij van 2007 tot en met 2011 artistiek leider van Festival Zwart en was zij in de periode 2011 tot en met 2013 aanjager van het Community Art Lab XL (CAL-XL).
Lyda Tijsen
Theatermaker
Lyda Tijsen volgde de studie Theater & Drama aan de HKU, waarbij zij interesse kreeg voor het locatietheater. Zij maakt interdisciplinaire voorstellingen op binnen- en buitenlocaties en initieerde tal van succesvolle producties. Middels interactieve locatieprojecten geeft zij vorm aan haar fascinatie voor een tijd- en mensbeeld in transitie, in de stad en op het platteland, i.s.m. een lokale gemeenschap. Met als hoogtepunten o.a. het muziektheaterproject ‘Jan Pieterszn Coen’, waarmee de jaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Hoorn werd gewonnen. De locatietrilogie Verkassen, over de transformatie van fruittelerscultuur naar nieuwbouwwijk Bangert Oosterpolder, geplaatst in de programmering van het Noord-Hollands theaterfestival Karavaan. En als theatermaker van het locatieproject EdvanHoornFucktheSystem. Waarmee de Europese AmateoAward werd gewonnen en zij een van de Artists in residence was met een theaterproject in Ljubljana. Vanaf 2012 ontwikkelt zij zich verder als theatermaker in het projectteam Op Roet met locatietheaterroutes, voorstellingen en Verhalenkamers.
Naast theatermaker was zij 6 jaar werkzaam als adviseur cultuureducatie in het primair en (speciaal)voortgezet onderwijs in WestFriesland bij Blauwe Schuit Onderwijs in Hoorn.
Arnoud Lansdaal
Componist/ dirigent
Arnoud Lansdaal studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het conservatorium in Alkmaar, behaalde daar in 1981 het diploma schoolmuziek. Hij werkte vanaf 1979 tot 2021 in het Hoornse voortgezet onderwijs, eerst als docent muziek, de laatste twintig jaar als schoolleider. Naast zijn werk in het onderwijs dirigeerde Arnoud vanaf 1975 verschillende koren, met name in West-Friesland. Ook zong hij in koren en trad hij als solist op. Voor zijn koren heeft hij heel veel gecomponeerd, bewerkt en gearrangeerd. In de jaren ‘80/‘90 werkte Arnoud enkele jaren mee als pianist van theatersportvereniging Expreszo. Hij raakte in die jaren betrokken als de muzikale motor bij verschillende locatieproducties van theatergroep Het Gezelschap, daarna ook bij de producties van Op Roet. Voor deze producties componeerde hij muziek, die hij instudeerde en uitvoerde met de spelers. Bij Op Roet houdt Arnoud zich inmiddels ook bezig met het mede-ontwikkelen en organiseren van verschillende producties.
Christine Ravenhorst
Zakelijk leider
Als zelfstandig ondernemer heeft zij een bureau voor management in de culturele sector. Dit betreft zowel korte, als langlopende projecten. Ze is begonnen als zakelijk leider bij Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht. Als projectleider gaf zij culturele diversiteit voor 4 theaters in de provincie Utrecht vorm. Ze was de kwartiermaker voor het Bijlmer Parktheater en festivalleider van het community art festival De Rode Loper in Amsterdam Oost. Als projectleider gaf zij daarna het project Leefbaarheid en Cultuur in Noord-Brabant inhoud. Op dit moment is zij de projectleider van Filmhub Noord-Holland, een impuls van het ministerie van OCW om meer filmeducatie in het onderwijs te verankeren.
Haar specialisatie en betrokkenheid richten zich op het in gang zetten van nieuwe ontwikkelingen en cultureel ondernemerschap. Inhoudelijk heeft ze een fascinatie voor erfgoed, amateurkunst en cultuureducatie.
Het Bestuur
Ad Geerdink – Voorzitter
Ad Geerdink is historicus sinds oktober 2007 directeur van het Westfries Museum in Hoorn . Hij werkte van 2001 tot 2007 bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en als hoofd Presentatie, daarvoor was hij onder andere directeur bij het cultuurhistorisch Museum Willem van Haren/Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen. Hij noemt zichzelf cultureel ondernemer. Zijn passie is het creatief vertalen van het historische verhaal naar de belevingswereld van de hedendaagse bezoeker.