Open Monumentendag 2015

Stichting Op Roet organiseert tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2015 samen met de gemeente Hoorn, een viertal 2015 september- Verhalenkamers Open Monumentendag

Aan de hand van het thema van Open Monumentendag: Kunst en Ambacht, waren mensen uitgenodigd om betekenisvolle verhalen en verborgen geschiedenissen met de bezoekers te delen. De verhalenkamers gingen over de inspiratie, die de gebouwen opleveren in het verleden, heden én in de toekomst. Geplaatst op twee historische plekken in de Hoornse binnenstad: in het pand van de Rozenkruisers op de Roode Steen en bij het Waterschapshuis aan het Grote Oost.


Waterschapshuis – Ron Laan: advocaat-partner van Diepen van der Kroef, hij verhaalt over hoe het is om in zo’n rijke omgeving te werken.

 

Waterschapshuis – Hieke Stapel: Vereniging Oud Hoorn-Comité 40-45-zij duikt in de onderduikgeschiedenis van het achterhuis.

 

Waterschapshuis – Carel de Jong: historicus en voormalig adjunct directeur WFM, hij benadert de kunst in het gebouw en zoemt in op  ‘storm op zee’ van Hendrik Rietschoof.

 

Waterschapshuis – Thea van Lier: beeldend kunstenares, zij vertelt over de plaquette die ze heeft ontworpen van Aaf Dell en Dieuw van Vliet.

 

Waterschapshuis – Jan de Bruin: Westfries Archief, hij beschouwt de geschiedenis van het Waterschap en het Waterschaphuis.

 

Waterschapshuis – Pieter van Foreest: nazaat van Cornelis van Foreest, hij neemt ons mee in de geschiedenis van Foreest en hoe dat voelt om in je te dragen.

 

 

Het pand van de Rozenkruisers – Boudewijn de Langen: directeur TPAHG, hij geeft een verhandeling over de schoonheid en noodzaak van verbouwen.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Jet Dijkstra: bewoonster van de bovenverdieping en Rozenkruiser, zij vertelt over hoe het is om te wonen in een monument.

Het pand van de Rozenkruisers – Cecile Koenjer projectleider WFM, zij ‘neemt’ ons mee naar de collectie van de familie Carbasius en verhaalt over de betekenis van de familie voor Hoorn.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Trudi Kreher: Rozenkruiser- zij vertelt over wat het betekent om Rozenkruiser te zijn.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Gijs van Hulst- voorlichter Vrijmetselaarsloge ‘De Eenhoorn’ – hij filosofeert over de overeenkomsten en verschillen tussen de Vrijmetselarij en de Rozenkruisers.

 

Het pand van de Rozenkruisers – Carel de Jong: historicus en voormalig adjunct directeur WFM- hij vertelt over de ‘verborgen’ geschiedenis van het gebouw.

Voorstellingen

Er zijn geen voorstellingen gepland